June 26, 2022

För Sommaren

Varför Sommardäck Är Bäst För Sommaren

Dom flesta verkar inte ha något problem med att använda sommardäck på sommaren. De flesta använder bilen hela året, så de har vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren. Det är viktigt att byta i tid så att du alltid har vinterdäck när du har snö och is. Det betyder att du måste vänta tillräckligt länge på våren innan du byter till sommardäck och byte tillräckligt tidigt på hösten innan vintervädret kommer. Sommardäck blir hårda på vintern och kan inte get tillräckligt med fäste. De förlorar förmågan att kunna anpassa sig till ytan, med alla dess ojämnheter. Detta sker redan vid låga temperaturer, så vinterdäck är bättre än sommardäck när temperaturen är under noll grader, vilket gör att du kan byta till vinterdäck på hösten redan när temperaturen börjar närma sig nollstrecket.

Om du har dubbdäck så har du begränsningar som begränsar perioden som du kan använde dem. Det kan finnas undantag till datumregler vilket gör att du kan använda dem om du fortfarande har vinterväder. Om du har dubbfria däck så har du inte samma begränsningar. Du har egentligen inga begränsningar vad gäller dubbfria däck. Vinterdäck ska inte använda under sommaren oavsett om de har dubbar eller inte eftersom de blir för mjuka, vilket ökar rullmotståndet och genererar värme i däcket. Det leder till att däcken slits ut mycket snabbare än tänkt.

När du avlägsnar sommardäcken och ersätter dem med sommardäck så är det viktigt att du kontrollerar båda uppsättningarna noga. Sommardäcken som sätts på måste ha ett mönsterdjup som är mer än 4 mm, om de inte har det så måste du köpa nya däck och sätta på dem istället. Däcken ska också vara fria från skador som jack eller slitskador på sidoväggarna. De ska också ha rätt lufttryck när de monteras så att du kan köra säkert efter bytet. Skador ska kontrolleras omedelbart. Däcken ska monteras med rotation, så de som satt på vänster bakaxel ska nu monteras på vänster framaxel, för att jämna ut skillnader i slitage. Vinterdäcken bör tvättas efter de har tagits bort och märkas med den position som de satt på, t.ex vänster fram. De ska också kontrolleras om de är i tillräckligt bra skick för att klara ytterligare en säsong, eftersom det är onödigt att lagra däck som inte kan användas nästa år. Kontrollera också om de har några skador. Däck måste också förvaras i rätt förhållanden, vilket är svalt och borta från solljus. Om du låter din däckverkstad så vet du att de förvaras säkert och under rätt förhållanden.

Att köra med fel däck påverkar din säkerhet, så bra sommardäck av hög kvalitet med lågt rullmotstånd gynnar dig, då det minskar både bensinförbrukning och däckslitage. Att välja billiga däck har oftast negativ påverkan på kostnad, säkerhet och miljö. Så se till att du väljer bra däck och att du byter dem i rätt tid, så att du kör med vinterdäck när du har vinterdäck och att alltid köra med sommardäck på sommaren.

For more information regarding summer tyres, visit: https://vianor.se/