June 26, 2022
Vianor

En bil trenger støtdempere og ikke bare en, men fire, en ved hvert hjul. Støtdempere demper humper forårsaket av støt i veien, for eksempel hull og støt. Demperne motvirker svingningene forårsaket av fjæringen og bidrar til bedre kjørekomfort. Men en annen viktig faktor er at støtdemperne skyver bildekken til overflaten, noe som gir dem bedre grep. Det bedre grepet resulterer i kortere bremseavstand og dermed økt sikkerhet.

Med bedre bremseavstand og økt sikkerhet, ser du viktigheten av å ha gode støtdempere som er i god stand. Du må alltid velge støtdempere som er designet for bilen din. Originale reservedeler er å foretrekke, så det skal byttes ut støtdempere som ble montert fra da bilen var ny, i fremtiden. De har en tendens til å vare i ca 3 år, men siden du har 4 på en bil, er det relativt ofte at en av dem må byttes ut.

Du kan teste om støtdemperne må byttes ut ved å gjøre en kondisjonstest der de går gjennom de kritiske funksjonene til bilen. Hvis de merker at støtdemperne må byttes ut, kan du velge om du vil at de skal skiftes umiddelbart eller om du vil bestille en tid for utskifting. Fordelen med kondisjonstesten er at andre viktige deler kontrolleres som dekk, bremser og de forskjellige væskene som brems og motorolje og alle varsellamper. Siden dekkene presses mot disken ved hjelp av støtdempere, er det viktig at de blir testet slik at både sommerdekk og vinterdekk for å se at dekkene også er gode. Hvis du ikke vil gjøre en kondisjonstest, kan du også bare kjøre forbi verkstedet ditt og be dem sjekke støtdemperne, noe som gjøres raskt. De kan raskt bestemme om de er ok, eller må byttes ut.

Når støtdempere er dårlige, er det ofte at de lekker, noe som ofte kan sees som oljelekkasjer flekker nær hjulene. Du kan ofte se det når du går ut av en parkeringsplass og ser oljeflekker på stedene der hjulene var. Disse kan ha vært resultatet av lekkasje av støtdempere. Du kan kontrollere den ved å bruke kroppsvekten over akselavstanden og når du slipper vekten, sjekker du om bilen svinger opp eller ned eller umiddelbart vender tilbake til sin opprinnelige posisjon. Det kan også merkes at bilen svinger i kurver, eller når du pumper bremser i lave hastigheter begynner bilen å gynge. Da er det definitivt på tide å bytte til nye støtdempere.

Støtdempere sjekkes åpenbart når du går gjennom vanlig bilservice. Vanligvis endres de på en viss kjørelengde hvis de ikke har blitt endret før, ellers bør de vare i 3-4 år. Men vanligvis endrer de seg når bilistene oppdager problemer fordi du har 4 så ofte vil en av dem gi opp i forkant. Så sørg for å sjekke støtdempere for din kjørekomfort så vel som sikkerheten din med kortere bremselengde og forbedret grep.

For mer informasjon om hvilke støtdempere som passer til bilen din, og hvor du kan få dem montert og sjekket: https://vianor.no/