Underhåll Din Bil Även Under Semestern

Under Semestern

Om du har tid över under semester så är det ett bra tillfälle att få saker gjort som annars inte blir gjort. Vi alla har saker som vi skjuter på i brist på tid eller att vi inte orkar ta itu med det. Semestern borde ju vara då man tar tid att bara koppla av och njuta och ladda batterierna. Men efter några dagar så blir de flesta lite rastlösa och vill gärna göra saker som de inte har tid att göra under normala veckor. Så förutom att resa eller bara ta det lugnt hemma, kan du också ha tid att göra lite hemförbättringar, klippa gräsmattan eller till och med tvätta bilen. Denna extra tid uppskattas ofta mycket och får oss att koppla av även om vi gör saker; även saker som under en vanlig hård arbetsveckan kan verka jobbigt.

Det finns definitivt några mycket uppskattat underhåll som du kan göras på din bil. Tvätt och vaxning är bra, särskilt om du handtvättar din bil, eftersom det alltid är bättre för billacken som kan skadas av repetitiva biltvättar i tvättunnel, eftersom deras tunga borstar kan slitna på lacken. Även rengöring av bilens insid kommer att hålla bilen i gott skick och se till att andrahandsvärdet förblir högt.

Du bör också kontrollera även skicket på dina däck, kontrollera dem för eventuella skador orsakade av trottoarkanter eller väghål. Kontrollera om det finns synliga jack eller sprickor, och om du märker något är det värt att ta bilen till en däckverkstad för att få dem att undersöka däcken. Du bör kontrollera däckens mönsterdjup för att se till att du är minst 4 mm återstående mönsterdjup. Om du har 4 mm eller lägre måste du köpa nya däck för att säkerställa säker körning. Du bör också kontrollera lufttrycket när du besöker bensinstationen för att kontrollera trycket i alla däck för att se om däcken är riktigt fyllda. Lågt tryck kan leda till högre däckslitage och ökad bränsleförbrukning.

Med den extra tiden under semestern tenderar jag att rekommendera att köra förbi verkstaden och låta dem göra ett konditionstest på bilen. Detta för att säkerställa att bilens totala skick är i god form. Ett konditionstest tar inte så lång tid och det ger dig en översikt över hur dina bromsar är, dina däck, stötdämpare, avgassystem och andra kritiska funktioner fungerar och kommer sedan att meddela dig om du behöver byta ut eller reparera någonting. Din lediga tid kan göra det enkelt att göra något med bilen under semestern, även om något behöver fixas.

Om du tänker åka iväg med bilen under semestern på en längre bilresa så rekommenderas verkligen ett konditionstest för att försäkra dig om att bilen är i bra skick innan du ger dig iväg. Gör det någon vecka innan du planerar att åka så att du hinner åtgärda eventuella fel. Se också till att kontrollera däcktrycket innan du get dig iväg. Trycket ska kontrolleras med bilen lastad och med kalla däck innan du har kört för långt. Se också till att dina sommardäck är i bra skick med bra mönsterdjup.

För mer information om saker om viktigt underhåll på din bil, besök: https://vianor.se/